Skærmopløsning

Få et enkelt overblik over skærmopløsning og pixels

Skærmopløsning forklaret.

Skærmopløsning og pixels eksemplificeret på en 1920 x 1080 Full HD skærm.

Skærmopløsning

En skærm bruger såkaldte pixels til at gengive det billede, som den får forklaret af computeren. Et eksempel på en af de mest poplære skærmopløsninger er 1920 x 1080 – også kendt som ”Full HD”. Det vil sige at denne opløsning har 1920 pixels i bredden og 1080 pixels i højden. Ved at gange disse to tal finder man ud af denne opløsning anvender mere end 2 mio. pixels!

 

Pixels

En pixel er et lille billede element, som optager en farve. Man kunne måske fristes til at tro at computerens fysiske skærm så ville være dikteret af antallet af pixels. Dette er dog på ingen måde tilfældet, da pixels selv kan variere i størrelse. Man kan for eksempel have en meget stor skærm med en lav skærmopløsning (altså få pixels) og man kan have en meget lille skærm med en meget høj skærmopløsning (altså mange pixels). Man kan sågar op- og nedjustere ens opløsning uden at skifte skærm (se guide i bunden af denne siden for hvordan). Dog kan en pixel kun være så lille, som skærmen er bygget til. Med det forstås at en skærm har en indbygget kapacitet for, hvor små pixels kan blive på den pågældende skærm. Af samme årsag kan en skærmopløsning også kun blive så høj, som skærmen er bygget til. Man kan dog næsten altid gøre pixels større og dermed opnå en lavere skærmopløsning.

 

Høj skærmopløsning

Hvad er en høj skærmopløsning? Hvad man anser som værende en høj opløsning justeres efterhånden som teknologien tillader en højere og højere opløsning. Nu til dags anses skærmopløsninger under 1920 x 1080 ikke som værende specielt høj. Hvis du skal få en computer-kenders savl til at løbe skal du i stedet snakke om en såkaldt ”4k opløsning”. Det er en opløsning, som hedder 4000 x 2000 eller deromkring. Til sammenligning har nogle af de bedste TV en såkaldt ”Ultra HD” opløsning på hele 7680 x 4320! Der går nok et eller flere år før Ultra HD bliver normen blandt computerskærme, men den dag vil komme på et tidspunkt.

Fordele ved en skærm med en høj opløsning

  • Oftest ny og bedre teknologi.
  • Lettere at have et stort overblik da man kan have flere ting på skærmen.
  • Altid muligt at nedjustere opløsningen, hvis der er brug for det.
  • Da man kan ned- og opjustere opløsningen kan det være en god løsning, hvis man er flere om at bruge samme skærm, men hvor en eller flere af personerne har svært ved at arbejde med en høj opløsning.

Ulemper ved en skærm med en høj opløsning

  • Typisk er skærme med en høj opløsning også dyrere.
  • Mens ny teknologi kan være både spændende og oftest bedre er der også en vis risiko forbundet. Teknologien er ikke nødvendigvis testet lige så meget som skærme med lav opløsning (dette er dog mest gældende for skærme med virkelig høje opløsninger). Overvej derfor om mærket er kendt for høj kvalitet eller ej, hvis du vil købe en 4k skærm eller lignende.

 

Lav skærmopløsning

Lidt ligesom at det er subjektivt at definere hvad en høj opløsning helt præcis er, lige så subjektivt er det at definere hvad en lav skærmopløsning er. Dog vælger vi i dette tilfælde at definere det som værende opløsninger under (men ikke inklusiv) 1920 x 1080. Dette begrundes med at det kun er cirka 1/3 af bærbare computere, som har en skærmopløsning derunder.

Fordele ved en skærm med en lav opløsning

  • Billigere teknologi.
  • Gennemtestet da det er sjældent at man bruger en lav opløsning med den nyeste teknologi.

Ulemper ved en skærm med en lav opløsning

  • Kun muligt at opjustere skærmopløsningen til skærmens maksimum.
  • Hvis skærmens maksimum ikke er nok til dit behov skal du investere i en ny skærm.

 

Hvilken skærmopløsning er bedst?

Det gode ved at have en skærm med en høj opløsninger er, at det kun er et maksimum for skærmen – man kan sagtens nedjustere til lavere opløsning. Alene derfor er en skærm med en høj opløsning at foretrække.  Derudover tillader en høj opløsning at man kan have overblikket over langt flere ting på samme gang i forhold til hvad man kan på en skærm med en lav opløsning.

Der kan dog sagtens være årsager til at man ønsker en skærm med en lavere opløsning. Det kan for eksempel være at man ikke kan læse så godt. Mange med et svagt syn eller som har svært ved at fokusere, hvis der er mange ting i gang på samme tid har det nemmere med at arbejde med fysisk større ikoner og færre ting, som tager deres opmærksomhed, når de læser, arbejder, surfer rundt på internettet eller noget helt fjerde. Derfor har sådanne folk slet ikke behovet for en højere opløsning og kan derfor spare lidt penge på skærmen.

 

Fakta: 68% af bærbare computere i vores database har en skærmopløsning på 1920 x 1080 eller højere.

 

Kunne du tænke dig at prøve nogle forskellige skærmopløsninger på egen hånd? Så læs hvordan i guiden herunder:

 

GUIDE: SÅDAN ÆNDRER DU DIN SKÆRMOPLØSNING I WINDOWS 10

Skift opløsning

Trin 1: Gå til ”Søg i Windows”-forstørrelsesglasset, som er placeret nede i venstre hjørne.

Trin 2: Søg på ”Opløsning”.

Trin 3: Vælg ”Skift skærmopløsning”.

Vælg din nye opløsning

Et nyt vindue åbner nu op med en masse muligheder for skærmopløsning. I mit tilfælde bruges en 1920 x 1080 skærm, så opløsninger større end dette kan ikke vælges.


Trin 4: Vælg den opløsning, du ønsker at bruge.

Trin 5: Klik ”Anvend”.

Gem din nye opløsning popup

En popup spørg nu om du vil gemme disse skærmindstillinger.


Trin 6: Såfremt du ønsker at gemme skærmindstillingen, vælger du at svare ”Bevar ændringer”.

Trin 7: Din skærm burde nu have en anden opløsning!