Processor - CPU

Få et enkelt overblik over en processor og dens funktionalitet
Sådan kan en processor (CPU) se ud.

Sådan kan en processor (CPU) se ud.

Hvad er en CPU og hvad er dens funktion?

En CPU, også kaldt processor eller centralenhed, er den centrale hjerne i en computer. Det er den chip eller enhed, som laver alle beregningerne, en computer skal foretage. Selve beregningerne foregår i kernen/kernerne af CPU’en.

 

Kerner

I en CPU er der en eller flere såkaldte ”kerner”. Disse kerner er hver især identiske og kan foretage den samme type beregning med samme hastighed, men formår programmerne at sprede beregningerne ud over alle kernerne, kan du se en massiv forbedring i ydelse.

Forskellen mellem en og flere kerner er derfor lidt sammenlignelig med det, at køre på en vej med et eller flere spor. Hvis der ikke er mange biler, er det lidt lige meget om der er flere spor eller ej, men er der masser af trafik, er det rigtig dejligt, at der er flere spor du kan benytte. På samme måde er det lidt lige meget hvor mange kerner der er, når du ikke har gang i mange opgaver, men skal du have gang i nogle kraftige spil, eller bare gøre flere ting på samme tid, er det meget fordelagtigt, at have flere kerner, du kan sprede opgaverne ud over.

Når en CPU har to kerner kaldes det en dual-core processor. Når en CPU har fire kerner, kaldes dette en quad-core processor.

 

Hertz (Hz og GHz)

En CPU’s hastighed måles i Hz (typisk GHz). Dog er en høj hastighed ikke ensbetydende med en bedre ydelse, så du kan ikke udelukkende vurdere en processors ydelse ud fra dens hastighed.

 

Intel og AMD

De to største producenter af CPU’er er Intel og AMD. Der er også andre fabrikanter, men langt størstedelen af computere indeholder en CPU af et af de to mærker. Intel er nok mest kendt for deres i-serie og i særdeleshed i3, i5 og i7, mens AMD måske er mindre kendt for nogle, og mere kendt for andre. Men hvilket mærke er så bedst?

Desværre er det ikke så nemt, som man måske lige skulle tro. Begge fabrikanter laver nemlig en lang række forskellige processorer, som hver især har forskellige ydeevner. Det er heller ikke så simpelt, at en i5-processor er bedre end en i7-processor eller at den nyeste processor er den bedste. Derfor er du nød til at sammenligne specifikke CPU’er, for at kunne tage stilling til, hvilken processor, der er den rette for dig.

 

CPU vurderinger

Vi har allerede rangeret alle CPU’erne i vores database, for at evaluere computerne, men skulle du alligevel selv ønske at tjekke hvordan din specifikke CPU vurderes, kan du tjekke det på for eksempel CPUboss.com eller andre lignende benchmark sider. Det er dog ikke alle CPU’er, som er vurderet på sådanne sider, men de fleste gængse CPU’er er.

 

Fakta: Den gennemsnitlige CPU iblandt bærbare computere er i vores database vurderet til 7,52 ud af 10.