Guide til køb af bærbar til hverdagsbrug

Computer til hverdagsbrug

En computer til hverdagsbrug behøver ikke kunne en masse, men der er stadig visse overvejelser, som man burde gøre sig.

Computere indgår i dag i de flestes daglige rutiner, hvor vi bl.a. bruger dem i skolen, på arbejdet eller i hjemmet. For mange kan det være svært at vide, hvad man skal lede efter, når man skal ud at investere i en ny computer til hverdagen. Vi vil i dette indlæg komme ind på nogle af de forskellige ting, man skal være opmærksom på, når man er på udkig efter en ny computer til brug i skolen, på arbejdet eller til dagligdagen i hjemmet.

 

Harddisk

Når man I dag kigger på harddisk/lagringsplads, kigger du måske meget på mængden af plads, og ikke den teknologi, som selve harddisken er baseret på. Dette kan være en stor fejl. Vi sætter højere krav til vores udstyr i dag, da ingen gider vente 2 minutter på at computeren starter op, så man kan komme videre. VI anbefaler derfor at man finder en computer med en SSD-harddisk, da denne type harddisk bl.a. er kendt for lynhurtig opstart og lavt støjniveau, sammenlignet med den klassiske HDD-harddisk. Faktisk starter en computer med en SSD-harddisk typisk op dobbelt så hurtigt sammenlignet med en HDD-harddisk!

SSD-harddisken er dog en anelse dyrere, og hvis man leder efter en computere med en SSD i et lavere prisleje, vil man typisk støde på computere med omkring 128 GB plads. For at sætte det i perspektiv, svarer det sig til ca. 30.000 billeder taget med en iPhone 7. Vi vurderer, at 128 GB lige netop burde kunne dække den gennemsnitlige brugers behov, men hvis du er glad for at tage mange billeder, downloade eller arbejde med større filer/videoer eller ønsker at installere større spil eller programmer lokalt på computeren, anbefaler vi at man leder efter en harddisk med minimum 200 GB og helst 500 GB plads.

Hvis du vil læse lidt mere om harddisk typer og generel information om harddiske kan du tjekke vores lille harddisk guide.

 

Vægt

Vi er konstant på farten, og hvis du skal bruge en ny bærbar, betyder vægten en hel del. Den gennemsnitlige bærbare computer vejer cirka 1,78 kg., men vægten kan sagtens komme helt op på 4,5 kg. for de tunge bærbare eller så lidt som 0,4 kg. for tablets, som også fungerer som bærbare computere. De mest gængse bærbare computere vejer dog typisk 2-2,5 kg. Som udgangspunkt er det en smagssag, hvor ens personlige grænse går for hvad er “for tungt”. For de fleste kan det kan dog nemt blive for tungs at have både computer, bøger, papirer, notesblok, skriveredskaber, lommeregnere osv. med, hvis ens computer vejer omkring de 2,5 kg. eller mere – især hvis man skal gå langt med tasken.

Vi anbefaler derfor at man som udgangspunkt ikke vælger en bærbar computer på over 2,5 kg, såfremt man hyppigt er på farten. Rejser man med bil og/eller computeren alligevel hyppigt står på kontoret eller lignende, ser vi dog ingen hindring i, at vælge en bærbar på over 3 kg. – Der spiller vægten ikke så stor en rolle.

Vores konklusion i forhold til hvad du burde lede efter i forhold til vægt, når du er på udkig efter en bærbar til hverdagsbrug er:

  • Find helst en computer, som vejer under 2,5 kg., hvis du ofte skal bære rundt på computeren i lange perioder.
  • Vægt er ikke et stort problem, hvis du blot har computeren til at stå på f.eks. kontoret dagen lang.

 

Kapacitet og hurtighed

Når man er på udkig efter ny computer, støder man tit på betegnelsen ”RAM”, som en del af computerens komponenter, man hvad betyder det egentlig? RAM indikerer computeren evne til at håndtere flere ting på en gang. Et eksempel kan være når du skriver en opgave i Word, samtidig med at Spotify afspiller musik i baggrunden. Næsten alle computere i dag har minimum 4 GB ram, hvilken er passende for langt de fleste til at klare de fleste af hverdagens strabadser. Dog kan det gå hen og blive for lidt hvis man arbejder med større Excel-ark, filmredigerer eller spiller nogle lidt krævende spil. Hvis man har et ønske om at kunne spille nogle computerspil engang i mellem, anbefaler vi at man læser vores købsguide til gaming computere, da det er en anden type bærbar/stationær man er på udkig efter. Læs mere om RAM her.

En af de punkter hvor man virkelig kan mærke om en computer er ”god”, er hvor hurtig den starter op, åbner programmer og generelt håndterer de små opgaver. Udover SSD-harddisken, som vi har optalt længere oppe, spiller computerens processer ind. Processoren (også kaldt CPU) er den der trækker programmerne, og håndterer de anmodninger du betyder computeren om at foretage. Det er “hoved-hjernen” i en computer. De fleste processorer kan i dag fint håndtere generelt hverdagsbrug, men hvis man vil have en langsigtet løsning, anbefaler vi at man kigger efter mærket Intel, som har udgivet bl.a. Intel i3, i5 og i7 serierne. Et udgangspunkt er, at i7 er bedre end i5 og i5 er bedre end i3. Det er dog kun en tommelfinger-regel, for faktisk kan visse i3 processorer være bedre end visse i7 processorer. Ligeledes laver AMD også nogle fine processorer, som man ikke må undervurdere. Alt dette og mere kan læse om i vores mere generelle guide om CPU.

Vi kan derfor konkludere, at når du leder efter en hverdagsbærbar med god kapacitet og hastighed, burde du finde en bærbar, som:

  • Har en passende mængde RAM i forhold til hvad computerens skal bruges til (for de fleste er det 4-6 GB RAM), så computeren kan håndtere flere opgaver på samme tid.
  • Har en SSD harddisk, så den starter hurtigt.
  • Har en god processor.

 

Støj

En computer generer støj, men støjen kan nedsættes ved at købe den rigtige bærbar.

En computer generer støj, men støjen kan nedsættes ved at købe den rigtige bærbar.

Støj er for mange et irritationsmoment, når man snakker om computere. De fleste vil gerne have en lydsvag bærbar. Hvad skal man kigge efter, hvis man vil have en lydsvag computer, tænker du måske? Støjen kan komme flere steder fra, men de helt essentielle støjkilder er: kølingssystemet, processor, harddisk og et eventuelt optisk drev.

Et optisk drev larmer generelt set kun sporadisk, hvis man ikke har en CD-rom i. Har man tilgengæld et CD i drevet larmer det typisk en del. Dette er et problem, som kan være svært at komme udenom. Heldigvis ser de fleste brancher, at det meste software kan hentes og opereres online uden brug af en CD. Man kan derfor undersøge om det er en mulighed eller finde et alternativt program, som kan hentes/opereres online. Er dette ikke en mulighed er man nok desværre nødsaget til nogle kreative løsninger, som  for eksempel et eksternt drev, som kan placeres et sted, hvor den ikke generer via et langt kabel. Hvis dette heller ikke er en mulighed må man nok desværre leve med den støj.

En anden støjkilde er kølingssystemet. Alle computere har en form for kølingssystem. Næsten alle bærbare computere bruger et relativt simpelt system, som i sin enkelthed er en eller flere blæsere inde i computeren. På hardcore stationære computere bruges vandkøling også ofte, da det er et meget støjsvagt system og køler mere effektivt. Dette er dog i de fleste tilfælde ikke muligt i en bærbar computer, da computerens fysiske størrelse ikke tillader dette. Denne støjkilde kan man derfor i købsprocessen have svært ved at undgå. Man kan dog nedsætte hvor slem støjen kan blive ved at holde computeren ren båd indvendig og udvendig. Grunden til at en computer overhoved har et kølingssystem er fordi at den har en processor, som bliver varm, når den arbejder. Læs derfor også med omkring den næste støjkilde: processoren.

En processor (også kaldt CPU) generer støj både direkte og indirekte. Direkte da CPU’en fysisk arbejder på de opgaver, den får. Indirekte larmer CPU’en da den genererer varme og kræver køling. Denne køling larmer da computerens blæsere spinner rundt. Hvis man gerne vil købe en computer, som er støjsvag burde man som udgangspunkt forsøge at finde en god CPU. En god CPU bliver ikke lige så let overanstrengt, hvilket også nedsætter mængden af køling den har behov for. Hvis computeren kommer med en masse baggrundsprogrammer, som ikke er nødvendige kan disse også slås fra for at nedsætte mængden af opgaver, som CPU’en skal processere.

Afhængig af hvilken type harddisk du har, kan det variere, hvor meget harddisken larmer. Den meste larmende er den klassiske HDD-harddisk. Dette skyldes, at denne type harddisk bruger en metalskive meget i stil med en CD, som spinner rundt. Derfor er der en del mekanisk støj, som forårsages som følge af dette. Har du derimod en SSD-harddisk kan du forvente, at støjen nedsættes dramatisk i sammenligning. En SSD bruger nemlig ikke denne metalskive, men i stedet en teknologi, som minder meget om det, der er i de fleste USB-nøgler. Man kan derfor overveje at udskifte sin HDD med en SSD, hvis man vil nedsætte den støj, som kommer fra ens harddisk. Man skal dog være opmærksom på, at dette ikke altid er en mulighed. Mange bærbare computere er bygget på en måde, som gør dem svære at udskifte større dele så nemt. Forhør dig derfor med en IT-kyndig om dette er en mulighed for dig.

Vi kan derfor konkludere, at hvis du vil undgå støj, burde du købe en computer som:

  • Har en SSD harddisk.
  • Har en god CPU, som ikke bliver overanstrengt.
  • Ikke har et optisk drev medmindre du faktisk har brug for det.


Pris

Hvad skal man forvente at skulle betale for en bærbar til hverdagsbrug? Som udgangspunkt hænger pris, kvalitet og design meget godt sammen, når man kigger på hverdagscomputere. Des mere plads, des lavere vægt eller des federe design man ønsker, des dyrere bliver computeren. Som et prisoverslag kan man finde en fin bærbar til meget simpel kontorbrug for i omegnen af 2500,- DKK, men skal man have en god bærbar, som man har med på farten eller som man ikke gider at skulle skifte ud hvert år, anbefaler vi at man finder en computer med en SSD, en god CPU, en fin mængde RAM og måske også en lav vægt – Sådan en maskine ligger typisk i +4000,- DKK. Der er dog altid undtagelser, så disse tal skal kun ses som en generel tommelfinger-regel. Netop fordi at der er undtagelser sørger vi også altid for at lave pristjek på de computere, vi har i vores database.