Af Mikkel Blond Kroun i samarbejde med Mads Rosenlund Jensen fra billigt-bredbaand.dk.

Din computer er ikke altid skyld i at den er langsom på nettet.

Din computer er ikke altid skyld i at den er langsom på nettet.

VENT MED AT AFSKAFFE DIN COMPUTER!

Man skal passe på med at skaffe sig af med sin computer bare fordi at den er langsom på nettet. Det er måske ikke computerens fejl, men kan i stedet skyldes hastigheden eller kvaliteten af dit internet.

 

SÅDAN TESTER DU DIN FORBINDELSE

Skribentens egne testresultater viser en fornuftig forbindelse.

Skribentens egne testresultater viser en fornuftig forbindelse.

Du kan teste din internethastighed ved hjælp af følgende trin:

  • Find ud af hvilken hastighed du betaler for*. Du kan oftest se dette på en regning, kvittering, faktura eller på din internetudbyders hjemmeside.
  • Gå ind på http://www.speedtest.net/.
  • Tryk på ”begin test”.
  • Siden tester nu din download og upload hastighed.

* BEMÆRK: Den hastighed du tilbydes er næsten altid en maksimum hastighed. Med andre ord vil en test sjældent vise lige så meget, som det du på papiret har betalt for.

SÅDAN TOLKER DU RESULTATET AF HASTIGHEDSTESTEN

Vær opmærksom på, at visse situationer kan have indflydelse på hastigheden af download og upload.

Hvis du bor i lejlighed, deler du højst sandsynlig forbindelse med hele bygningen. Det er derfor værd at overveje, at tage testen flere gange på forskellige tidspunkter af dagen, for at sikre, at resultatet ikke bare var et uheldigt tidspunkt, hvor alle dine naboer havde gang i Netflix.

Hvis du bruger WIFI og sidder langt fra hvor routeren fysisk står, eller hvis der er flere vægge imellem dig og routeren, har det oftest en negativ indflydelse på hastigheden. Test derfor eventuelt en gang mere, men tættere på routeren, før du drager en forhastet konklusion. Hvis du har problemer med hastigheden, der hvor du normalt sidder, men den samtidig er god, når du er tæt på routeren, burde du måske overveje at købe en WIFI extender før du overvejer at skifte udbyder, ændre hastigheden eller skifter til fiber.

Ping

Det er metoden man bruger til at måle hastigheden på. Selve nummeret siger ikke rigtig noget om dit internets hastighed.

Download hastighed (download speed)

For de fleste den eneste reelle faktor. Hastigheden måles i ”Mbps”, som står for Megabits per sekund. Du kender det måske også bare som Mbit. Hvis du vil streame Netflix, være på nettet eller spille spil online, vil du gerne have så højen download hastighed som muligt. Herunder kommer nogle eksempler på hastigheder, og hvordan de kan tolkes.

1-5 Mbps: Din hastiged er meget lav. Du oplever nok mange udfald og når du surfer internettet går det oftest ret langsomt. Du burde kraftigt overveje enten at skifte hastighed, udbyder eller skifte til fibernet.

6-10 Mbps: Din hastighed er i den lave ende. Du kan have udfald og oplever nok at internettet er langsomt ret ofte. Du burde overveje at undersøge om du kan forøge din hastighed, ændre udbyder eller skifte til fibernet, hvis det er muligt for dig.

11-15 Mbps: For større dele af befolkningen er det nok til dagen og vejen, men streaming kan være lidt træls, gaming kan være problematisk og filer downloades ikke altid super hurtigt – især hvis I er flere, der bruger forbindelse på samme tid. Overvej derfor om du måske burde skifte hastighed, udbyder eller skifte til fibernet, hvis det er muligt for dig.

16-20 Mbps: Mange er tilfredse med denne hastighed. Det kan være, at du oplever udsving eller har problemet når mange er på internettet på samme tid. Hvis det er tilfældet, burde du undersøge om du kan få fibernet. Hvis du ikke kan det, kan du overveje om du kan finde en mere stabil udbyder eller forøge hastigheden hos din nuværende udbyder. Du skal dog være opmærksom på, at det langt fra er garanteret at hjælpe, at forøge hastigheden hos din udbyder, når din hastighed ligger på 16-20 mbps.

20-25 Mbps: Mange er tilfredse med dette resultat. Hvis du ikke er tilfreds burde du stærkt overveje at skifte til fibernet, hvis det er en mulighed for dig. Alternativt kan du overveje at skifte udbyder eller øge hastigheden, men det er ikke garanteret hjælpe.

26-30 Mbps: Næsten alle er tilfredse med dette resultat. Hvis du ikke er tilfreds burde du stærkt overveje at skifte til fibernet, hvis det er en mulighed for dig. At skift udbyder eller hastighed vil ikke altid hjælpe, men kan være en overvejelse.

31+ Mbps: Næsten alle er tilfredse med en hastighed på mere end 30 mbps. Hvis du ikke er tilfreds burde du stærkt overveje at skifte til fibernet, hvis det er en mulighed for dig. At skift udbyder eller hastighed vil i de fleste tilfælde ikke hjælpe.

Upload hastighed (upload speed)

Upload hastigheden afgører hvor hurtigt du kan lægge et billede eller film op på Facebook eller Youtube. Hastigheden måles i ”Mbps”, som står for Megabits per sekund. Du kender det måske også bare som Mbit. Upload hastighed er næsten altid langsommere end download hastigheden hvis du ikke har fibernet. Vær derfor ikke overrasket, hvis den er omkring en tredjedel af download hastigheden, det er ganske normalt. Herunder kommer et overblik over forskellige upload hastigheder og hvordan de kan tolkes.

0-2 Mbps: Meget lav. Overvej kraftigt at skifte udbyder, øge hastighed eller få fibernet, hvis du kan.

3-5 Mbps: I den lave ende. Overvej at skifte udbyder, øge hastighed eller få fibernet, hvis du kan.

6-8 Mbps: Oftest fint. Hvis du ikke er tilfreds, kan du skifte udbyder, øge hastighed eller få fibernet, hvis du kan.

10-15 Mbps: De fleste er tilfredse. Hvis du ikke er tilfreds, burde du overveje fibernet, hvis du kan. Udskiftning af udbyder eller ændring i hastighed vil oftest ikke hjælpe.

16+ Mbps: Næsten alle er tilfredse. Hvis du ikke er det, burde du overveje at få fibernet, hvis du kan. At skifte udbyder eller hastighed vil sjældent hjælpe.

MIN HASTIGHED ER FIN – HVAD GØR JEG NU?

Hvis du er tilfreds med resultatet fra testen, men din computer stadig føles langsom burde du sikre dig, at din computer er fysisk ren og at din computer ikke er fyldt med en masse unødvendige filer. Et godt værktøj til at rense ud i dine udnødvendige filer er CC Cleaner. Er din computer rengjort og den stadig kører langsom kan du overveje om det måske er på tide at skifte din computer ud. Til det kan du bruge vores værktøj til at finde den bedst computer til dit behov og inden for dit budget ved at klikke på dette link: http://computerspotter.dk/find-computer/.

MIN HASTIGHED ER LANGSOM – HVAD GØR JEG NU?

I så fald kan du gøre en af tre ting:

  • Skifte udbyder.

Udbydere bruger ikke altid de samme kabler, der ligger i jorden. Derfor kan der være forskel på hastigheden og stabiliteten mellem de forskellige udbydere.

  • Skifte hastighed.

Hvis du ikke allerede betaler for en hurtig hastighed kan du prøve at betale for en lidt hurtigere hastighed.

  • Skifte til fibernet.

En af de hurtigste og mest stabile former for forbindelser er fibernet. Fibernet er oftest lidt dyrere end normal bredbånd, som oftest anvender de knap så gode kobberkabler. Det er dog ikke alle husstande der kan få fiber bredbånd. Det er derfor værd at undersøge om du kan få fiber i din husstand. Du kan teste om du kan få fibernet ved at indtaste din adresse på Hipers hjemmside.

HVILKEN UDBYDER ER BEDST?

Hiper er en af de nyere udbydere og tilbyder hurtigt og billigt internet.

Vores klare anbefaling er på nuværende tidspunkt Hiper. Hiper er tørstige efter af få nye kunder, hvilket betyder at de lige nu har markedet laveste priser og lynhutigt internet. De har også god service, hvilket også kan ses på deres gode rating og anmeldelser på deres Trustpilot. Hiper tilbyder internet både via fibernet, TV-kabel eller telefonstik. Du finder her et link, der tester den maksimale hastighed, Hiper kan tilbyde dig: Hipers hjemmeside.

Hvis du hellere vil have et bredere syn på, hvilke udbydere der er på markedet har vi herunder en mere generel prissammenligningstabel:

Har du måske også brug for hosting eller et website til din ny-indkøbte hurtige internetforbindelse?

Så kan du tjekke UnoEuro ud her.